Cara Hilangkan Takut Kucing Daripada Pengalaman Sendiri

Takut kucing, dulu-dulu MyZan memang takut kucing dan kalau berselisih dengan kucing boleh terjerit-jerit ketakutan. Rasa takut tu, bukan dibuat-buat tapi memang takut, ibarat macam orang takut lipas. Hanya orang yang takut pada kucing yang faham perasaan dia macam mana. Tapi, kini Myzan dah tak takut kucing lagi dan ada cara hilangkan takut pada kucing. Ailurophobia Dan Cara Hilangkan Takut […]

Rendang Pedas Perak Gaya Mak Tapah Paling Awesome

Rendang Pedas Perak air tangan Mak Tapah memang paling sedap di dunia. Biasalah memang air tangan mak, masak apa pun paling sedap di tekak anak-anak kan. Kalau nak cerita pasal masak, MyZan sebenarnya bukan lah seorang yang rajin masak apa tah lagi pandai masak. Sejak kecil memang tak pernah ‘jenguk’ dapur sebab mak MyZan seorang wanita yang cekap di dapur. […]

Kerisik Homemade Sedap & Tahan Lama

Kerisik homemade atau buat sendiri adalah rahsia paling penting dalam menyediakan Rendang Pedas Perak. Kalau tak ada bahan istimewa ini memang rendang tak menjadi. Aroma dan rasa karamelnya membangkitkan selera. Kerisik ini sebenarnya adalah kelapa parut yang digoreng dan dilumatkan. Selain rendang, kerisik juga MyZan gunakan untuk resipi Daging Masak Kicap Gaya Mak Tapah dan Gulai Pajeri sama ada nanas […]

Melatih Anak Sifat Kepimpinan Demi Masa Depan Cemerlang

Bukan semua orang mempunyai ciri pemimpin tapi tidak salah sekiranya kita sebagai ibu bapa melatih anak sifat kepimpinan seawal usia 6 tahun. Kita ambil contoh bagaimana Saidina Ali Abi Talib berani mempertaruhkan nyawanya sendiri demi melindungi Rasulullah SAW semasa komplot kaum Quraisy mahu membunuh Baginda SAW. Saidina Ali bukan sahaja merupakan kanak-kanak pertama memeluk Islam tetapi mempunyai ciri pemimpin yang […]

Sehari Bersama Dato’ Seri Siti Nurhaliza Di Genting Highland

Bekerja sebagai wartawan ni, salah satu keistimewaannya adalah berpeluang berjumpa dengan individu yang berpengaruh termasuklah orang politik, orang ekonomi dan juga orang seni. Dato’ Siti Nurhaliza (Tokti) adalah insan seni yang paling berpengaruh di negara kita. Jadi, bila dijemput untuk menghabiskan masa satu hari bersama penyanyi lagu Purnama Merindu ni, of course excited, kan. Sebenarnya, ini bukan pertama kali berjumpa […]