Cara Jaga Lilin Aromaterapi Agar Tahan Lama

Kalau nyalakan lilin aromaterapi kat rumah memang best. Tapi, cara jaga lilin aromaterapi sangat penting. Sebab kalau rosak boleh menangis tepi bucu katil sebab harganya kayangan sangat! Bila bakar lilin ni rasa segar satu badan saat menghidu bau harum satu rumah. Haruman flora yang manis membangkitkan rasa nyaman dan tenteram memang tak boleh bawa bincang lah. Terdapat banyak jenama yang […]

Biscoff Cheesecake Tanpa Bakar Resipi Che Nom

Kek viral ini memang teringin sangat nak cuba. First time beli dengan kawan yang juga baker nun jauh di Kluang. Kebetulan dia nak datang Shah Alam, kitaorang pun jual. Sedap, tapi masa tu beli 2 slices kongsi dengan anak-anak, memang tak cukup lah. Nampak pula Che Nom share resipi Biscoff Cheesecake tanpa bakar, semangat terus nak buat sendiri. Suatu ketika […]

Pemeriksaan MAMOGRAM Percuma Yang WAJIB Cuba

Saya mula cari program pemeriksaan mamogram percuma bila umur dah masuk 40 tahun. Peningkatan usia ni macam-macam yang kena tengok. Ibarat kereta dah lebih lima tahun ada saja part kereta yang mula meragam. Macam tu jugak dengan tubuh kita. Sebagaimana yang kita tahu kanser payudara adalah kanser tertinggi yang dihadapi oleh kaum wanita. Oleh itu, sebagai langkah berjaga-jaga kita perlu […]

Cara Hilangkan Takut Kucing Daripada Pengalaman Sendiri

Takut kucing? Dulu-dulu MyZan memang takut kucing tapi, kini dah tak takut lagi kerana ada cara hilangkan takut kucing. Dulu kalau berselisih dengan kucing boleh terjerit-jerit ketakutan. Rasa takut tu, bukan dibuat-buat tapi memang takut, ibarat macam orang takut lipas. Hanya orang yang takut kucing saja yang faham perasaan dia macam mana. Ailurophobia Dan Cara Hilangkan Takut Kucing Rasa takut […]

Rendang Pedas Perak Gaya Mak Tapah Paling Awesome

Rendang Pedas Perak air tangan Mak memang paling sedap di dunia. Biasalah memang air tangan mak, masak apa pun paling sedap di tekak anak-anak kan. Kalau nak cerita pasal masak, MyZan sebenarnya bukan lah seorang yang rajin masak apa tah lagi pandai masak. Sejak kecil memang tak pernah ‘jenguk’ dapur sebab mak MyZan seorang wanita yang cekap di dapur. Mak […]

Kerisik Homemade Sedap & Tahan Lama

Kerisik homemade atau buat sendiri adalah rahsia paling penting dalam menyediakan Rendang Pedas Perak. Kalau tak ada bahan istimewa ini memang rendang tak menjadi. Aroma dan rasa karamelnya membangkitkan selera. Kerisik ini sebenarnya adalah kelapa parut yang digoreng dan dilumatkan. Selain rendang, kerisik juga MyZan gunakan untuk resipi Daging Masak Kicap Gaya Mak Tapah dan Gulai Pajeri sama ada nanas […]